Tuesday, April 07, 2009

Käsitöö

Kooliajal olin käsitöös üsna kõva käsi- kampsunid, kootud linikud, sokid, seelikud püksid. Raskel ajal tegime õdedega ikka koolivormi ümber. Sest tõele au andes- see õnnetu ruuduline plisseeritud seelik nägi ümber taguotsa ikka üsna mitteilus välja.

Nüüd "vanas eas" soetasin endale uue aja õmblusmasina. Ei vibreeri, ei mürise kõva häälega, ei tõmba niiti katki, ei aja niiti pusasse nii nagu meie lapsepõlve roheline õmblusmasin tegi.
Esmalt kulus oma tund aega, et oma uus mänguasi ära niidistada. Aga tehtud sain. Näpuharjutuseks tegin igapäevaseks kasutuseks linikud
ja laudlina. Kõige keerulisem oli sellejuures kandilisest riidest ümmarguse asja välja lõikamine. Küsisin nõu isegi oma tislerist õemehe käest

Sellise valge lina taga on lapsele hea lauakombeid õpetada :)
Kootud linikutest ka üks lugu. Kui ma mõne valmis sain, siis oli vaja neid ka tärgeldada ja pärast venituse all kuivatada. Kõige parem koht selleks oli ema-isa voodi. Seal oli parajalt kõva madrats ja sellesse oli hea nööpnõelu toppida. Tihtilugu juhtus nii, et vanemad ei saanud magama minna, sest minu meetrise läbimõõduga linik oli taaskord kuivama pandud.