Sunday, March 11, 2012

Jumalate juures

Mul õnnestus käia päev enne kodumaa sünnipäeva Jumalate juures. No päriselt!
Tegelikult on see ikka natuke trikiga asi. Seoses sellega, et võtsin ette fotokoolis käimise, siis õnnestus külastada Estonia teatri modernballeti etenduse proovi koos teiste fotohuvilistega. Esmalt tutvustas Estonia teatri fotograaf Harri meile oma suurepäraseid fotosid ja rääkis balleti pildistamise eripäradest- poosid, asendid, diagonaalid, sünkroonsus jms. Igaühte klassikalist balletti pildistama ei lastagi. Esmalt ei luba seda praegune kunstiline juht Toomas Edur, kes muretseb, et kui kehvalt tehtud pilt jõuab internetiavarustele rändama, siis heidab see halba valgust mitte ainult tantsijale endale, vaid ka kogu Estonia trupile. Kehvalt tehtud pilt on siinkohal selline, kus asend/poos ei ole täiuslikult pildile jäänud (klõps on tehtud liiga hilja või liiga vara), jalg või käsi või sõrmed pole piisavalt sirutatud, pildile ei ole mahtunud tansija kogu oma hiilguses, vaid kaadrist on välja jäänud sõrmotsad, jalalabad või tükike pead.

Kuna modernballetile nii karmi nõudmisi ei esitata, siis seadsime ca 20 inimest sammud Estonia teatri tontteab mitmendale korrusele proovisaali ja hakkasime oma klõpsimisega pihta. Lavastaja esimene reegel oli see, et ühtegi välku ei tohi ühestki aparaadist tulla. Kurvem lugu oli selles, et etenduse ajal oli ikka üsna pime, valgus pigem sinine või kollane.


Ma arvan, et tegi üle 200 klõpsu ning kriitikat kannatast neist umbes 20. Hea, et on olemas digikaamerad, eksole. Kaameratest ja varustusest rääkides, siis olin oma aparaadiga ikka üsna tagasihoidlikult varustatud. Kui ülejäänud hakkasid oma torusid ja statiive ja muid trikimasinadi välja võtma, siis tundsin, et olen hammustanud liiga suure ampsu ning võiks veel veidi areneda, enne kui sellisesse seltskonda sattuda. Aga samas- julge hundi rind on haavleid täis :)


Igatahes ootan ma huviga uut võimalust, et põnevas kohas proovida pilte teha

Ah jaa. Suure pildistamisega väsis ära kõige pealt silm ja näolihased, siis jälgisin ka veidi etendust. Keeruline asi see modernballet.